Opleiding therapiehond - Heb je interesse om je eigen hond in te zetten om mensen te ondersteunen of overweeg je zelfs om speciaal voor dit doel een pup aan te schaffen? Je loopt dan al snel aan tegen vragen als hoe de juiste pup uit te kiezen en op te leiden tot therapiehond en hoe weet je of jouw pup of hond geschikt is om uiteindelijk als therapiehond ingezet te worden?
Van pup naar therapiehond - De keuze voor een pup begint bij de keuze voor een bepaald ras. Alhoewel een therapiehond in principe van elk raskan zijn zullen honden van bepaalde rassen een streepje voor hebben. Dat komt omdat sommige ras-gebonden eigenschappen een hond minder of juist meer geschikt maken om later als therapiehond te werken. Zo zijn bijvoorbeeld veel Huskies enBeagles nogal zelfstandig en daardoor wat minder geschikt. Rassen die in principe erg op de baas gericht zijn (collies, herdershonden) zullen minder makkelijk met voor hen vreemde mensen activiteiten ondernemen.
Omgekeerd geldt echter ook dat niet alle labradoodles zullen opgroeien tot goede therapiehonden. Een pup is nog volop in ontwikkeling, zowel fysiek, sociaal als emotioneel. De eigenschappen waarover een goede therapiehond moet beschikken zijn veelal bepaald door nurture(opvoeding) en niet door nature (genetische aanleg). Stabiliteit, een van de belangrijkste eigenschappen die een therapiehond moet hebben, wordt grotendeels gevormd door socialisatie en consequente opvoeding en wordt verder beïnvloed door alle later opgedane levenservaringen. Het heeft dus weinig zin een pup te selecteren op geschiktheid als therapiehond, ondanks wat sommige fokkers willen doen geloven.Voor je overgaat tot de aanschaf van zo’n schattige pup: bedenk dat de hond de rest van zijn leven bij jou woont, ook als later blijkt dat hij toch niet geschikt is als therapiehond!
Wil je meer weten over het hele procesvan keuze voor de pup, het socialiseren en de training en opleiding van pup tot therapiehond? Ons e-book van pup tot therapiehond is dan een aanrader.
Naar E-bookIs jouw hond geschikt? - Een hond die als therapiehond gaat werken moet over een aantal eigenschappen beschikken en aan een aantal voorwaarden voldoen. Het heeft pas zin een hond op deze eigenschappen te testen als de hond al wat verder in zijn ontwikkeling is omdat er nog erg veel kan veranderen het eerste jaar. Behalve een set aan algemene eigenschappen zijn er nog eigenschappen die een therapiehond meer of juist minder geschikt maken om met een specifieke doelgroep te werken. Wil je graag een professioneel advies over de geschiktheid van je hond? Kijk snel verder op 'is mijn hond geschikt?' assessment.
Naar assessment(Leren) Werken met een therapiehond - Voor mensen die een eigen hond willen gaaninzetten als therapiehond is het lastig weten waar te beginnen. Een hond alshuishond houden en verzorgen is immers echt iets anders dan deze alstherapiehond gericht aan te sturen tijdens een bezoeksessie. Bovendien is elkehond uniek en dat betekent dat de aansturing altijd maatwerk is.
De Contacthond Academie biedt een scala aan workshops en cursussen waarin allerlei aspecten van werken met een therapiehond aan bod komen. De serie workshops genaamd TeamWork focussen specifiek op de manier en mate waarop begeleider en hond elkaar begrijpen en hoe je dit kunt optimaliseren. De cursus 'Basisvaardigheden Begeleider Hond' focust echt op het werken met de therapiehond. Aan bod komen zaken als training van de hond en effect van lichaamstaal binnen thema’s die een rol spelen binnen het werk als therapiehond.
Naar BasisvaardighedenHet totale overzicht van alle workshops en cursussen vind je via onderstaande button.
Naar AcademieWIST JE DAT...
Een hond wel 10.000 keer beter ruikt dan mensen!?
Er in Nederland wel meer dan 2 miljoen honden zijn!?
De populairste hondennaam
Max
is!?
Er 330 internationale erkende hondenrassen zijn!?
De langste hondentong
11,4 cm is!?
De bordercollie een van de slimste hondenrassen is?!
Ruim 1 op de 5 labradors een erfelijke afwijking
heeft en daardoor te veel eet?!
De chowchow, een Chinees hondenras, een BLAUWE tong heeft!?
70% van de mensen de naam van hun hond
opschrijft op een vakantiekaart!?