Eindelijk op papier: de magie van de therapiehond
Soms loop je jarenlang rond met een idee waarvan je weet: dit moet ik doen, dit moet er komen. Voor mij was dat een boek schrijven over Animal Assisted Interventions (AAI) of eigenlijk: een praktisch handboek schrijven over hoe je een therapiehond doelgericht en met impact inzet. Het idee zat al zeven jaar in mijn hoofd. En nu, bijna twintig jaar nadat ik Contacthond oprichtte, is het er eindelijk: een handboek waarin al onze praktijkervaring en methodische inzichten zijn gebundeld.
De aanleiding voor dit boek? Die ligt in wat ik keer op keer zie gebeuren. Vrijwel iedereen ziet of begrijpt de meerwaarde van een therapiehond. De positieve effecten zijn vaak direct zichtbaar; cliënten ontspannen, openen zich, worden geraakt en komen in beweging. Zodra men echter de eigen hond wil gaan inzetten, blijkt het lastig om dat consequent op een doelgerichte en methodische manier te doen. Uit enthousiasme wordt al snel gekozen voor een 'leuke oefening met de hond'. Goed bedoeld, maar niet altijd passend bij de hulpvraag van de cliënt. Daarmee laat je veel van de unieke kracht van de hond liggen. Want een hond doet meer dan alleen gezelschap en een leuke interactie bieden. Mits goed ingezet, kan een hond helpen bij gedragsverandering, inzicht geven in patronen, sociale interactie stimuleren of zelfs helpen bij traumaverwerking. Maar dat gebeurt niet vanzelf. Het vraagt om een doordachte aanpak, om het kiezen van de juiste oefening, op het juiste moment, bij het juiste leerdoel. Alleen dan is de inzet van de hond echt effectief en van blijvende waarde in het begeleidingstraject. Dáár ligt het verschil tussen ‘leuk werken met een hond’ en een echt effectieve AAI/AAS interventie. En precies daarom moest dit boek er komen en moest ik aan de bak.
Ik had al snel een lijst met topics die in het boek aan bod moesten komen. Zo wilde ik onze methodiek uitleggen, ontwikkeld vanuit de visie dat de inzet vaneen hond pas echt effect heeft als die aansluit bij het leerdoel van de cliënt. Niet beginnen bij de hond of bij een willekeurige oefening, maar bij de hulpvraag of leerdoel van de cliënt. Wat wil je bereiken in dit traject? Vanuit die basis gaan kijken hoe de interactie met de hond zo vormgegeven kan worden dat die daadwerkelijk bijdraagt aan het leerproces.
Verder wilde ik de lezer stap voor stap meenemen, niet in abstracte termen, maar juist praktisch en toepasbaar. Wat doe je precies? Hoe zet je de hond in? Waar let jeop als begeleider? Hoe stuur je bij? Hoe evalueer je samen met de cliënt en vertaal je de oefening met de hond naar de praktijk?
En natuurlijk moest het boek veel uitgewerkte unieke oefeningen bevatten waarin de hond op een doelgerichte manier wordt ingezet met veel aandacht voor hetwelzijn van de hond zelf.
De lijst was relatief snel opgesteld. Daarna bleek het best een enorme klus om van die lijst een samenhangend verhaal te maken en op papier te zetten. Wat het doorslaggevende extra zetje gaf was dat ik in Edicola een betrokken en bevlogen uitgever vond. Ze zagen direct de waarde van dit handboek en wilden het graag toevoegen aan hun groeiende aanbod van hondenboeken. Dat gaf mij het duwtje dat ik nodig had. Met een strakke deadline in het vooruitzicht heb ik mezelf wekenlang opgesloten(laptop open, telefoon uit, cappuccino erbij) en ben ik gaan schrijven. En schrappen. En schaven. Tot het verhaal klopte.
En nu is het zover en ligt er een fantastisch handboek voor iedereen die met meer kennis en onderbouwing wil werken met de hond binnen AAI/AAS. Ik hoop dat veel mensen door dit handboek ontdekken hoe je een hond doelgericht en effectief kunt inzetten.
Want dat is waar het uiteindelijk om draait: samen met je hond écht het verschil maken !
Nikki Rethmeier
Maart 2025
P.S. Inmiddels is de voorverkoop gestart! Dus ben jij een professional die met honden werkt of wil gaan werken in de zorg, begeleiding op school of als coach?
Of overweeg je om die kant op te gaan? Dan is dit boek voor jou.
Je kunt het bestellen (prijs €37,95) door een berichtje naar info@contacthond.nl te sturen.