Wat is het verschil tussen een Therapiehond van Stichting Contacthond en een Hulphond?
Als we uitleggen wat Stichting Contacthond doet, krijgen we vaak de reactie: ‘Aha, zoiets als een hulphond’?
De meeste mensen blijken inmiddels bekend met het fenomeen hulphond en het geweldige werk dat deze honden doen. Mede door de bekendheid van hulphonden uit bijvoorbeeld reclame op radio en tv) kent men het principe van de hond die de deur open kan maken of de telefoon op kan nemen.
Een therapiehond, zoals door Contacthond wordt ingezet, doet niet hetzelfde als een hulphond. Beide typen werkhonden worden ingezet om mensen te helpen, maar doen dit ieder op een andere manier.
Ter verduidelijking vind je hieronder een aantal belangrijke verschillen tussen therapiehonden en hulphonden.
Een therapiehond wordt tijdelijk ingezet om mensen te helpen sneller een behandeldoel te laten bereiken. Deze doelen kunnen op het fysieke vlak zijn , maar ook op emotioneel of sociaal vlak. Een hulphond wordt doorgaans permanent ingezet bij 1 persoon.
Een therapiehond werkt part-time, een hulphond is 24/24 beschikbaar voor zijn baas.
Een therapiehond woont in het algemeen, in tegenstelling tot een hulphond, niet bij de cliënt in huis maar “werkt” telkens met verschillende cliënten.
Een therapiehond wordt vooral geselecteerd op basis van zijn temperament. Een goede therapiehond is open en vriendelijk naar mensen, rustig en beheerst in zijn bewegingen en is stabiel en op zijn gemak in de meeste situaties. Een hulphond wordt getraind om allerlei praktische vaardigheden (kunstjes) te kunnen om zijn baas te helpen.
Een therapiehond wordt aangemoedigd om met mensen contact te zoeken en mag geaaid worden door anderen. Een hulphond moet juist geconcentreerd aan het werk voor zijn baasje en mag daarbij niet gestoord en dus vooral niet geaaid worden door buitenstaanders.
Een therapiehond heeft, in tegenstelling tot een hulphond, geen officiële wettelijke status in Nederland en mag dus niet in openbare gelegenheden zoals winkels komen.